torsdag 9 februari 2012

Filmprojekt - Synopsis


Synopsis

Titel: Vi hjälper varandra!

Idé: På förskolan arbetar vi dagligen med social kompetens, både i undervisande och vardagliga situationer. Med hjälp av de digitala verktygen vill jag se hur vi kan utveckla barnen vidare i deras sociala kompetens.

Syfte: En av förskolans viktigaste mål är att utveckla barns sociala förmåga. I förskolans läroplan står det att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra. Barnen på avdelningen har funderat över ett dilemma som kan uppstå i vardagen där de kan hjälpa varandra. Genom att barnen är med och skriver manus, agerar i filmen och reflekterar över resultatet kan de gå djupare in i känslan av att kunna hjälpa varandra. Filmen visas för kompisarna på avdelningen och vi skall sedan gå vidare i arbete med gruppens sociala kompetens med utgångspunkt från filmen.

Form: Dramadokumentär

Premiss: Medmänsklighet ger ett positivt klimat mellan människor

Målgrupp: Barnen på avdelningen Regnbågen

Längd: 3-4 minuter

Filmen utspelar sig på en förskola med barn på avdelningen Regnbågen. Här går 22 stycken barn i åldrarna 3-6 år. Dagligen arbetar pedagogerna med gruppens sociala kompetens. Barnen i filmen är spontana i sitt agerande och är med och påverkar handlingen efter hand.

I början på filmen får vi se miljön från avdelningen och blir presenterade för karaktärerna – 3 flickor i åldrarna 5 år och deras gosedjur. Dilemmat i filmen är att två flickor inte hittar sina gosedjur och är mycket ledsna. En annan flicka ser att hennes kompisar är ledsna och undrar vad som hänt. Flickorna berättar att de inte kan hitta sina älskade gosedjur. Kompisen bestämmer sig för att hjälpa sina vänner och letar efter deras försvunna gosedjur. Hon letar på olika ställen på avdelningen men hittar inte deras djur någon stans. Hon finner några gosedjur som hon tar med sig till de ledsna flickorna, men detta är inte rätt gosedjur! Flickorna blir ännu ledsnare och kompisen fortsätter att leta. I slutet på filmen hittas de rätta gosedjuren av flickan som lämnar över dessa till sina vänner. Flickorna blir så glada och tackar sin kompis som har hjälpt dem i deras dilemma med en bamse kram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar